Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κάτω τα χέρια από την περιουσία των εργαζόμενων!


3 Νοεμβρίου 2015

Κάτω τα χέρια από την περιουσία των εργαζόμενων!
To Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είναι το αρχαιότερο Ταμείο της χώρας, ιδρύθηκε το 1867 με πρωτοβουλία των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, για την παροχή μερίσματος κατά τη συνταξιοδότηση. Μέτοχοι είναι 330.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν με τις κρατήσεις τους (4% επί του Βασικού μισθού) -χωρίς εργοδοτική εισφορά- με σκοπό να λάβουν μέρισμα δηλαδή την επιστροφή των συσσωρευμένων καταθέσεών τους, αυξημένες με τις προσόδους που αναλογούν στα έτη συμμετοχής τους, κατά τη συνταξιοδότηση τους. Σήμερα λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους.
Σημαντικό έσοδο του ΜΤΠΥ ήταν ο πόρος 3% επί των δημοσίων δαπανών που καταργήθηκε από 1/1/15 ως «μνημονιακή υποχρέωση» με το οποίο στηριζόταν σημαντικά το ύψος του μερίσματος. Το έσοδο αυτό αποτελούσε το 10% των ετήσιων εσόδων του Ταμείου, ενώ την τελευταία διετία ξεπέρασε το 30%.
Οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που απαξίωναν για χρόνια το ΜΤΠΥ και αργότερα η οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια παθογένειες και στρεβλώσεις ετών και να κλονιστεί σημαντικά η βιωσιμότητά του. Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, οι μειώσεις των αποδοχών, το κούρεμα του PSI, το πάγωμα των προσλήψεων, η καθυστέρηση στη νομοθέτηση σημαντικών διατάξεων επ’ ωφελεία του Ταμείου και τέλος η κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, οδήγησαν το ΜΤΠΥ σε πρωτόγνωρη δυσμενή οικονομική κατάσταση ώστε να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει ακόμα και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
Η Κυβέρνηση υποτελής στις μνημονιακές της δεσμεύσεις φαίνεται πως έχει αποφασίσει την ενσωμάτωση του ΜΤΠΥ ως ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη, κάτι το οποίο θα σημάνει αυτομάτως τον μηδενισμό του μερίσματος ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου.
Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος "έχτισε" πολιτική καριέρα δραστηριοποιούμενος στο κίνημα των δήθεν αγανακτισμένων, οι οποίοι "δια μαγείας" έχουν εξαφανιστεί - ξεαγανακτήσει με το 3ο μνημόνιο, δήλωσε στους εργαζόμενους με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο ότι ο λαός ψηφίζοντας έδωσε τη νομιμοποίηση εφαρμογής όλων των σκληρών και ανάλγητων μέτρων!! Έτσι αντιλήφθηκε το μήνυμα των Βουλευτικών εκλογών!! Ο ίδιος όμως, με την επαγγελματική του ιδιότητα, έχει στηρίξει χιλιάδες προσφυγές εργαζομένων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας κατά των περικοπών του 1ου και 2ου Μνημονίου με τη γνωστή αποζημίωση του 12%!
Είναι προφανές πως οι προεκλογικές κορόνες και τα εύκολα λόγια έχουν ξεχαστεί από τους Κυβερνώντες, οι οποίοι δείχνουν το πιο σκληρό, αντιδραστικό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, καθοδηγούμενοι από την αγωνία τους να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε τρόπο. Οι μάσκες έχουν πια πέσει και ο συλλογικός αλλά και προσωπικός πολιτικός εξευτελισμός, δείχνει να μην τους απασχολεί καν. Η επιλογή της υποτέλειας στους δανειστές και η απόλυτη βούληση να επιδείξουν καλή διαγωγή, τους κάνει αδιάλλακτους και ανάλγητους. Αποτελεί ντροπή για όσους αυτοπροσδιορίζονταν ως το νέο και το αριστερό που ήρθε για πρώτη φορά για να δείξει νέο ήθος, σε χρόνο ρεκόρ να έχουν μεταλλαχθεί σε ότι πιο συντηρητικό, υποτελές, υπάκουο και αποκρουστικό έχει υπάρξει ποτέ!
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών ΠΕ απαιτεί:
  • Βιώσιμη Λύση για να συνεχίσει το ΜΤΠΥ να εξυπηρετεί το σκοπό του.
  • Διατήρηση της αυτονομίας του μερίσματος ανεξάρτητο από την κύρια σύνταξη με την εγγύηση του Κράτους
  • Ενίσχυση των εσόδων του ΜΤΠΥ, με τη θέσπιση μηχανισμού εσόδων υπέρ του ασφαλιστικού σε κεντρικό επίπεδο
  • Καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών και αναθεώρηση αναχρονιστικών διατάξεων του ΠΔ 422/81.


Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου